Update 2018: Nieuwe foto’s erbij en we gaan van shebakkia naar een chebakia 😉
Zeg ramadan en je hoort iemand al uitroepen “chebakia!”, die twee horen bij elkaar. Al eet men het hele jaar door wel chebakkia, in de ramadan gaat het met bakken tegelijk. Nu is het niet het meest gezonde koekje en helaas kan ik (nog) niks vinden over de geschiedenis van het koekje, maar dat houden jullie van me tegoed.
Nu heb ik door de jaren heen al heel wat chebakkia varianten gehad. Ieder gezin heeft zijn eigen recept en elke marktkoopman zijn eigen recepten. Nog beter als je op de markt loopt kun je bij 1 koopman 5 a 6 verschillende chebakkia’s kopen in verschillende prijscategorieën.
Vorig jaar zomer hebben we daar in Marokko zelfs ruzie over gehad. Door een drukke periode hadden we geen tijd en zin om het zelf te bakken en leek het logisch ze maar te kopen. Alleen elke soort die gekocht werd kon niet de goedkeuring krijgen van de dames des huis. Gek werd mijn vader ervan… zelfs toen de dames (lees moeder&tante) zelf shebakkia gingen kopen omdat de mannen dat toch niet konden, vonden ze het bij thuiskomst nog steeds nergens naar smaken.
Dit komt waarschijnlijk doordat je zo gewend raakt aan je eigen zelfgemaakte variant en al helemaal als je een variant maakt met veel ingrediënten. Ik weet dat de lijst langs is en dat het kan afschrikken, maar geloof me dat je het in elke hapje proeft. Ik heb geprobeerd alles te vergrammiseren, hoe moeilijk dat soms ook was.
Omdat ik liever niet heb dan iemand de moeite neemt ze te maken en daarna teleurgesteld is: Wij houden thuis van shebakkia die wat knapperig is en die geen holle gaten bevat met honing. Wees je daar bewust van voordat je dit recept uitprobeert. Maar hier dus mijn familierecept voor shebakkia. Genoeg voor een heel weeshuis, je haalt er namelijk wel ongeveer zo’n 200 koekjes uit. Je kan natuurlijk het recept halveren of zelfs door 4 of 6 delen.
Recept.
Ingrediënten:
100 gram gemalen gepelde amandelen (ongepelde werkt ook prima alleen krijg je een iets donkere koekje)
50 gr. gesmolten boter
50 ml zonnebloemolie
50 ml olijfolie
50 ml witte azijn
25 ml oranjebloesemwater (goede kwaliteit mag gerust 50 ml in)
2 el gemalen anijszaad (of venkelzaad zijn beide erg lekker)
75 gram gemalen geroosterde sesamzaad
snufje zout
volle mespunt kurkuma.
plukje saffraandraadjes (7or, dus pure) welke je kort roostert en dan fijnwrijft
10gr. verse gist
1/2 tl bakpoeder
1 ei
ongeveer 400 ml lauw warm water (afhankelijk van je bloem!)
evt. 1 tl Arabische gom
extra:
minimaal 1l zonnebloemolie
minimaal 1 kg honing
minimaal 1.5 handjevol (150gr) geroosterde sesam
Bereidingswijze:
– Meng alle ingrediënten (behalve het bloem & water) goed door elkaar.
– Voeg beetje bij beetje bloem toe.
– Voeg nu water toe, tot je een mooi stevig deeg hebt. Niet te zacht en niet te hard, het deeg moet niet meer plakken maar is wel zacht en elastisch
– Rol van dit deeg ongeveer 6-8 bollen en doe elke bol in een aparte boterhamzakje of folie zodat ze niet uitdrogen en laat ze even rusten.
– Neem nu een bol en rol deze zeer dun uit. Niet te dun dat ze doorzichtig worden maar wel dun genoeg (een 3/4 cm ongeveer), .
– Snij met een kartelmes rechthoeken/vierkanten uit het lap deeg. Kijk zelf of je grote of kleine chebakia wil. Wij houden thuis van knapperige kleine!
– Snij in elke rechthoek 4 sneetjes. Vouw de chebakia naar wens(zie hieronder uitleg)
– Wanneer je een bord gevuld hebt, bedek je deze met een doek of met folie/plastic zak. Zo drogen ze niet uit.
– Bak ze goudbruin in de hete olie.
En leg ze daarna in de warme honing. De honing mag never nooit niet koken, dan krijg je namelijk een karamel achtige honing die je koekjes hard maakt. Dus opwarmen van je honing en vervolgens zal je merken dat je hete chebakkia de honing warm zal houden. Merk je dat de honing weer dikker en kouder wordt dan verwarm je deze weer kort
Bestrooi met sesamzaadjes
Vouwwijzes:
Op de eerste foto zie je de normale chebakia vorm. Je moet een even aantal sneetjes maken zodat je een oneven aantal reepjes hebt, het liefst maak je 4 sneetjes. Je pakt telkens 1 reepje en laat de volgende vallen. Dan heb je er dus 3 aan je vinger en 2 reepjes hangen. Nu ga je net doen alsof je een mouw wilt omdraaien, zodat het lijkt alsof je de chebakkia van binnenuit wilt omdraaien. aan 1 kant duw je de punten samen door de reepjes heen.
Ontzettend vage uitleg, maar gelukkig heb ik een filmpje gevonden die het duidelijk laat zien:
Voor deze vorm:
Om de vorm zoals je ze ziet op de 2de foto te krijgen, neem je een lap zeer dun uitgerolde deeg. Je snijdt met je kartelmes hele lange dunne reepjes.Elke reep draai je stevig maar losjes om zichzelf heen als een spiraal. Het moet wel tegen elkaar aanliggen.
Wat een leuk recept, Fatima!
Grappig ook dat verhaaltje erbij, dat de dames in Marokko vonden dat de mannen geen goeie shebakkia konden koepn :-). Ik zie het al helemaal voor me!
Groetjes,
Marian
Barak Allaahu feeki, hier heb ik wat aan! Een gezegende Ramadhaan toegewenst.
3lina oe 3lik & jami3 lmoslimien!
Ik hoop dat ze lukken.
Lijkt me heerlijk, dit gaat 'm worden inshaAllah..
Kan ik alle ingredienten ook in de kneedmachine gooien?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Soumia
Dag Soumia
Ik ga al bijna zeggen: doe het en probeer het uit (met de helft van het recept)!
maar wij hebben ze altijd met de hand gekneed, in principe zou het wel moeten kunnen. Je stopt alle ingredienten behalve meel & water er als eerst in, vervolgens voeg je meel toe en ga je kneden en dan voeg je water toe. Ik zou dan wel tussendoor je machine even stop zetten en voelen.
Inshallah zullen ze lukken en smaken!
Mabrouk ramadan.
Dag lieve Fatima,
Ik ga vanmiddag in sha Allaah aan jouw heerlijke shebakkia beginnen..
Moet het deeg ook rusten nog na het kneden en vouwen (rijzen), en zo ja hoelang ongeveer?
Ik las ook dat het deeg gekneed moet worden tot een soepel en zacht deeg. Hoe lang ongeveer, is het hoe langer hoe beter of juist kort.
Alvast bedankt voor de moeite!
Liefs,
Oum Ismail
Salaam Oum Ismail,
ik was afgelopen weekend ook druk aan het bakken, helaas niet op tijd kunnen reageren. Ik hoop wel dat ze gelukt zijn?
ik kan je geen tijd geven wbt het kneden, je zorgt ervoor dat alle ingredienten worden gemengd tot een homogeen deeg, je merkt vanzelf dat deze soepel is geworden, zacht is, niet meer plakt.
Wat betreft het 'rusten':
De deegballen laat je rusten zodat het deeg 'ontspant' en je deze makkelijker kan uitrollen. Ze rijzen dan een beetje, zoveel gist voeg je namelijk niet toe. Begin met snijden en vouwen en elke lading die af is bedek je met plasticfolie. Wanneer je klaar bent begin je met bakken. Dan hebben de koekjes genoeg gerust, de rest gebeurt in de olie.
Succes & mabrouk ramadan!
Groet,
Fatima
Salaam Fatima,
Nee ik had ze nog niet gemaakt hihi, ga vanmiddag boodschappen doen en de ingrediënten halen.. Hmm alleen nu twijfel ik wel weer over de amandelen. Er staat enkel 50 amandelen, bedoel je daarmee echt 50 of 50 GRAM?
Liefs
salaam.
50gr
ga het meteen wijzigen, zou wel grappig zijn als ik echt exact 50amandelen ging tellen.
Succes!