Koekjes Zoetigheden

Halwa mahkoeka/ kerkegh (walnootkoekjes)

Het maken van koekjes heeft iets gezelligs en therapeutisch. Zo kwam mijn moeder helemaal los met allerlei verhalen terwijl ik met de walnootkoekjes bezig was. Bijna elk koekje (en gerecht) heeft herinneringen en die zijn zo leuk om te horen. Ik weet niet in hoeverre deze koekjesvariant heel bekend is Marokko, ik weet dat ze in de omgeving Marrakesh en Essaouira wat bekender zijn. Ik bespaar jullie alle verhalen die mijn moeder deelde maar ik kan wel zeggen dat de 1ste generatie vrouwen hilarisch waren in hun jonge jaren. Hun ontdekkingsreis in Nederland en de contacten die ze lukraak maakten met mensen van allerlei origine is te schattig voor woorden.

Maar terug naar de koekjes, de laatste keer dat ik deze walnootkoekjes had gegeten/gemaakt is ondertussen meer dan 15 jaar geleden. Al een paar jaar vraag ik mijn moeder of ze zich nog het recept kan herinneren, verder dan olie, bloem, sesam en noten kwam ze dan niet. Ditmaal besloot ik gewoon de gok te wagen en een recept te vormen.  En ze smaakten net als in mijn herinneringen,

Wat betreft de naam, ze staan bekend als helwa kerkegh of halwa mahkoeka: 
halwa=koek (zoetigheid)
mahkoeka (ma7koeka)= Geraspt >> aangezien je ze ook prima met andere noten kan maken
kerkegh (kerke3)= walnoot >> Ze zien er gebakken uit als walnoten.

Recept

Ingrediënten:

200 gr walnoten geroosterd (je kan ook andere noten gebruiken)
50 gr sesam geroosterd (geen sesam fan? vervang door meer noten)
100 gr suiker
2 eieren
1/2 tl kaneel
snufje kaneel
300 gr bloem
200 ml olie (neutraal)
7gr bakpoeder (een half zakje)

extra poedersuiker voor het bestrooien.

Optioneel:
Karamel (bebogeen)
dulche de leche
Jam
Chocolade pasta

Bereidingswijze:
Vermaal de noten tot fijne poeder, meng vervolgens de notenpoeder, sesam, suiker, eieren,
kaneel, olie en zout. Je krijgt een soort cakebeslag.
Voeg dan het bakpoeder toe en een beetje voor beetje de bloem totdat je een zachte deegbol krijgt die niet meer plakt of kruimelt. Door de olie voelt het deeg olieachtig aan en dat is helemaal prima. Zie hieronder hoe de structuur is.

Het vormen
Maak ongeveer 6 bollen en neem een rasp ter handen. Rasp het deeg terwijl je de rasper niet op de tafel legt. Je wilt namelijk dat alle geraspte stukjes wat los van elkaar even kunnen ademhalen. Als je alles op 1 hoop raspt dan heb je uiteindelijk toch weer een bol deeg. Dus de rasp vasthouden en rustig raspen terwijl je over je werkplek heen beweegt met de rasp.
Verzamel nu met 1 hand genoeg geraspte deeg bij elkaar tot een hoopje  ten grote van een halve walnoot. Druk de hoopjes niet aan en druk ze vooral niet plat!  Leg de hoopjes voorzichtig op een bakplaat en bak ze af. De koekjes hebben ongeveer 12 a 15 minuten nodig in een voorverwarmde oven op 180c. Controleer na 10 minuten hoe de koekjes eruitzien. Je wilt ze lichtgoudbruin gebakken hebben.
Laat de koekjes na het afbakken afkoelen en kies met welke vulling je wilt dichtmaken. Je kan ze ook prima zo laten, ze zijn namelijk chrunchy en geurig van zichzelf. Máár een beetje extra is nooit erg. Plak ze vast en probeer de koekjes die een beetje even groot zijn te plakken met elkaar. Laat uitharden en bestrooi ze vervolgens met poedersuiker.
Ik heb ze geplakt met dulche de leche, deze kan je soms in winkels kopen en anders kan je het zelf maken met behulp van een blik gecondenseerde melk. Er zijn verschillende manieren:
– Giet in een bakvorm en in de oven laten karameliseren.
– In een pan met dikke bodem laten inkoken terwijl je ten alle tijde blijft roeren om verbranding te voorkomen.
– In een pan 2 uur koken waarbij je ervoor zorgt dat het blikje altijd onder water blijft.En vooral laten afkoelen voordat je het blikje opent i.v.m. ontploffingsgevaar.
– Net als de pan variant maar dan met een snelkookpan.  1 uur koken, ook hier moet je ervoor zorgen dat het blikje onder water blijft. En vooral laten afkoelen voordat je het blikje opent i.v.m. ontploffingsgevaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.