buttery fekkas biscotti safranaargana
Koekjes Ramadan Zoetigheden

Boterige fekkas koekjes

Ik ben redelijk gek op fekkas (of biscotti/cantucinni) koekjes. Ze zijn redelijk eenvoudig te maken, boordevol smaak, ideaal om te dippen en zijn krokant. Nu miste ik nog een versie zonder noten en zonder de bekende Marokkaanse smaakmakers. Deze variant past daar dan ook perfect bij. Een nieuwe klassieker gaat dit recept voor mij worden en hopelijk ook voor jullie.


Recept.

Ingrediënten:

500gr bloem
200 gr poedersuiker
200 gr roomboter
merg uit een halve vanillepeul (of mespuntje vanille poeder)
50ml melk
snuf zout
7 gr bakpoeder

Bereidingswijze:

Mix de zachte boter, poedersuiker en vanille samen tot een creme. Voeg dan melk, zout en bakpoeder toe.
En tenslotte beetje voor beetje de bloem, niet te lang doorkneden!
Je krijgt een zachte deeg die niet meer plakt. Maak hier mbv bloem meteen staven van zo groot als je bakplaat aankan. De vorm mag je natuurlijk zelf kiezen maar ik zou zeggen niet te brede staven maken en probeer ze zo’n 2 cm hoog te houden.

Rol in plasticfolie en leg minstens een uur in de koelkast om stevig te worden.
Haal uit de koelkast en uit de folie en leg ze op je bakplaat (vergeet bakpapier niet!), bak de staven ongeveer 10 minuten in een op 180c voorverwarmde oven. Ze zijn dan nog lichtbrui
Laat dan vervolgens afkoelen (onder een doek!)en snij in plakken, niet te dun en niet te dik. Leg de koekjes dan op je bakplaat en bak ze in een paar minuten mooi goudbruin.

Laat afkoelen voor je ervan gaat eten. Je kan de koekjes versieren met chocolade, maar ach zo puur zijn ze ook lekker.

Wil je toch een extra smaakje? Je kan anijs of venkelzaad toevoegen. Je kan sinaasappelschil toevoegen. Je kan de melk vervangen met citroensap of oranjebloesemwater. En natuurlijk kan je ook gehakte noten of kokos aan het deeg toevoegen. Speel ermee!